Truskawki z migdałami pod kruszonką

Rozpoczął się najpiękniejszy miesiąc- CZERWIEC a wraz z nim przepis na najpyszniejszy deser z pieczonymi truskawkami, a właściwie z musem truskawkowym. Truskawki pod kruszonką to połączenie idealne dla podniebienia, smak truskawek przeplata się z kawałkami migdałów a zapach wanilii dopieszcza całość. Kochani! Deserek robi się w kilkanaście minut, najlepiej wstawić go do piekarnika tuż przed podaniem obiadu, aby był gotowy zaraz po nim. Podany na ciepło z kulką lodów albo bitą śmietaną rozpłynie się w ustach.

 

 

Truskawki z migdałami pod kruszonką- przepis Nigelli Lawson

 

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g truskawek, obranych z szypułek

  • 50 g miałkiego cukru

  • 25 g mielonych migdałów

  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kruszonka:

  • 110 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

  • 100 g migdałów w płatkach (dałam posiekane)

  • 75 g cukru

  • okrągła forma żaroodporna o średnicy ok. 21x4cm lub kokilki

 

Sposób przyrządzenia:

Włóż truskawki do naczynia do zapiekania, posyp je cukrem, mielonymi migdałami i skrop ekstraktem waniliowym. Delikatnie wymieszaj.

Kruszonka: z mąki, proszku do pieczenia i masła zrób kruszonkę. Jak będzie gotowa to dodaj migdały w płatkach i cukier. Całość wymieszaj widelcem.

Truskawki obsyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-30 minut. Wyciągnij z piekarnika kiedy kruszonka nabierze złocistego koloru a przy brzegach pojawi się bulgoczący sos.

Odstaw na 10 minut i podaj z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Same też są pyszne

Dla nas dwojga zrobiłam z połowy podanych składników. Po kokilce dla każdego.

 

 

 

 

 

 

 

 

Po truskawkach pod kruszonką nie ma już śladu

 

 

Podzielcie się swoimi przepisami na truskawkowe pyszności

 

19 odpowiedzi na “Truskawki z migdałami pod kruszonką”

  1. NitkaDesign napisał(a):

    Ależ pysznie ten deserek wygląda:-) Nie ma co jutro go wypróbuję tym bardziej, że truskawki uwielbiam w każdej postaci:-)

    Pozdrawiam:-)

  2. Klimaty Agness napisał(a):

    Uwielbiam Crumble pod każdą postacią, ze wszystkimi owocami i z różnymi rodzajami kruszonek Ja dodatkowo jeszcze mieszam owoce z kisielem, wtedy on bardzo fajnie wchłania nadmias soku i jest jeszcze pyszniejsze Jutro chyba zrobię z truskawkami i czereśniami, bo moje drzewko już oblegają szpaki i trzeba szybko zjadać owoce :))) 

    Buziaki serdecze Kasiu <3 

  3. Paulina napisał(a):

    Norlalnie jakbyśmy nadawały na podobnych falach;-) Często robię podobny rodzaj deseru, tylko z jabłkami z cynamonem pod kruszonka, ostatnio gdy go robiłam, miałam kilka truskawek i też je dorzuciłam. Tak jak mówisz, jest bardzo prosty, mega szybki i co tu mówić – pyszny. Często korzystam z przepisów http://www.malacukierenka.pl/, zajrzyj koniecznie;-) Często tam zaglądam i nigdy nie żałuję;-) pozdrawiam!

  4. Biała Sowa napisał(a):

    Chyba wypróbuję ten przepis, jest bardzo zachęcający Ostatni znalazłam crumble z jabłkami i kruszonką z dodatkiem płatkóe owsianych, ale, że jest sezon truskawkowy to grzech nie spróbować.

    Uściski.

  5. Justyna napisał(a):

    Ale kusisz Kasiu, no nie można oczu oderwać. Ja najbardziej lubię sernik na zimno z truskawkami mojej mamy, ale każdy podobny deser czy ciasto z tymi owocami jest pyszne. Przepis zabieram do kolekcji.

    Tak się zastanawiam czy nie zrobić sernik, a na wierzchu truskawki w galaretce zamiast masy kajmakowej :-) 

    Pozdrawiam ciepło :-) 

  6. ZuZuHorse napisał(a):

    Przez Ciebie jestem głodna!!!

  7. Natalia K napisał(a):

    Muszą sie rozpływać w ustach:)

    Truskawkowe pozdrowienia:)

  8. Ania napisał(a):

    Kusisz:) 

  9. marilyn napisał(a):

    Mniammm! :-))) Deserek jak ta lala Ja najczęściej jem truskawki w galaretce, a najchętniej same

  10. Anna K. inspiraciewmm napisał(a):

    Kasiu zrobiłaś mi smaka Prosty, a genialny deser, idealny o tej porze roku

    Pozdrawiam ciepło :) 

  11. Marcolla napisał(a):

    Deser wygląda przepysznie A ja mam takie nietypowe pytanie – skąd masz te foremki? Są śliczne i właśnie takich szukam, ale nigdzie nie mogę tak małych znaleźć

  12. bidibi napisał(a):

    brzmi zachęcająco. szkoda,że u mnie w domu truskawki nie zdążą doczekać żadnej formy przerobienia…. hihihi

  13. wydekoruj napisał(a):

    Pyszny deser! Na pewno wypróbuję

  14. Ala napisał(a):

    Ten deser nie tylko wygląda przepięknie ale i smakuje bosko… Moja rodzinka uwielbia truskawki a w tym wykonaniu są rewelacyjne…

  15. Beata napisał(a):

    Kobieto co za cudny przepis, zjadam je wzrokiem. Chętnie zamienię truskawki (które ubóstwiam, a których nie mogę jeść) na maliny. Dziekuję!

  16. raeszka napisał(a):

    Jaki fajny przepis :).

    Dzięki Kasiu na pewno z niego skorzystam :).

     

  17. Joanna napisał(a):

    A ja mam pytanie o ten piekny turkusowy durszlak, gdzie taki mozna dostac?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *