Suszone pomidory

Suszone pomidory smakują mi o wiele bardziej niż surowe. Są słodkie i lekko kwaskowe, niezwykle aromatyczne. Teraz, kiedy jest dla nich najlepszy czas warto kilka kilogramów przeznaczyć na suszenie. Szczelnie zamknięte wytrzymają kilka miesięcy.Zabrałam się pierwszy raz za suszenie, w przepisach radzą użyć odmianę lima, ponieważ zawiera mniej soku i jest bardzo mięsista. Pomidory dostałam od teściowej, był w nich mix odmian w tym lima. Przyznam, że lima ususzyła się najszybciej, bo w 5 godzin, reszta potrzebowała dodatkowej godziny. Metod suszenia pomidorów jest kilka, ja postępowałam według tego przepisu.

 

 

 

 

 

Suszone pomidory lubię przegryzać same, pyszne są zmiksowane, jako pasta do bagietki. Te z zalewy wędrują, jako nadzienie do mięsa, a pokrojone na małe kawałki, jako dodatek do pizzy lub sałatki.

 

 

20 odpowiedzi na “Suszone pomidory”

  1. ania pisze:

    A ja wolę surowe pomidory za to mój mąż uwielbia suszone pozdrawiam

  2. Biała Sowa pisze:

    Pychotka

    Wygląda smakowicie. Pomidory są pyszne i zdrowe w każdej postaci, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

    Uściski serdeczne.

  3. Barbara Koter Aumaitre pisze:

    Pomidory lubię pod każdą postacią Nauczyłam się nawet robić z nich chłodniki jak gazpacho czy salmorejo. Twoje suszone pomidory wyglądają bardzo smakowicie!

    Serdeczne pozdrowionka. 

  4. Justyna pisze:

    Uwielbiam suszone pomidory, najlepiej do kanapki z Mozzarella  lub serkiem Turek i rukolą, pychotka :-) 

  5. Smaczne, zdrowe i pięknie prezentują się w słoiczku

    Ślę pozdrowienia ciepłe

  6. marilyn pisze:

    Uwielbiam pomidory na wszystkie sposoby A suszone dodaję do francuskiego ciasta, potem owijam nim parówkę, piekę w piekarniku i wychodzi super przekąska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *