Suszone pomidory smakują mi o wiele bardziej niż surowe. Są słodkie i lekko kwaskowe, niezwykle aromatyczne. Teraz, kiedy jest dla nich najlepszy czas warto kilka kilogramów przeznaczyć na suszenie. Szczelnie zamknięte wytrzymają kilka miesięcy.Zabrałam się pierwszy raz za suszenie, w przepisach radzą użyć odmianę lima, ponieważ zawiera mniej soku i jest bardzo mięsista. Pomidory dostałam od teściowej, był w nich mix odmian w tym lima. Przyznam, że lima ususzyła się najszybciej, bo w 5 godzin, reszta potrzebowała dodatkowej godziny. Metod suszenia pomidorów jest kilka, ja postępowałam według tego przepisu.
Suszone pomidory lubię przegryzać same, pyszne są zmiksowane, jako pasta do bagietki. Te z zalewy wędrują, jako nadzienie do mięsa, a pokrojone na małe kawałki, jako dodatek do pizzy lub sałatki.
A ja wolę surowe pomidory za to mój mąż uwielbia suszone pozdrawiam
Mój mąż z kolei surowe może jeść codziennie, a na suszone nawet nie spojrzy ;)
Pychotka
Wygląda smakowicie. Pomidory są pyszne i zdrowe w każdej postaci, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Uściski serdeczne.
Uściski serdeczne!
Pomidory lubię pod każdą postacią Nauczyłam się nawet robić z nich chłodniki jak gazpacho czy salmorejo. Twoje suszone pomidory wyglądają bardzo smakowicie!
Serdeczne pozdrowionka.
Basiu, zaciekawiłaś mnie chłodnikiem. Rozejrzę się za przepisem, brzmi pysznie
Dziękuję i również cieplutko pozdrawiam.
u mnie możesz podejrzeć przepisy gazpacho w czasie upałów popijaliśmy jak chłodny napój a przepis na salmorejo mam z samego źródła, z Kordoby Pozdrowionka.
P.S. Bardzo ładne zdjęcie w tym kwietnym wianku
Chętnie podejrzę, podeślil linka
To obecnie moje ulubione zdjęcie- dziękuję za miłe słowo! :*
salmorejo będzie tutaj: http://puzledepalabras.blogspot.com/2016/08/salmorejo-chodnik-pomidorowy-rodem-z.html a gazpacho tutaj: http://puzledepalabras.blogspot.com/2016/08/gazpacho-andaluzyjski-chodnik-pomidorowy.html Przyznaję, że z tych dwóch gazpacho jest moim faworytem. Raz nawet przygotowałam tzw. czerwone gazpacho, niestety przepisu nie spisałam
A co do zdjęcia to nie dziwię się, że ulubione, jest takie pozytywne!
dodałam oba do zrobienia. Pieknie wyglądają, aż chce się je zjeść
bardzo się cieszę, że przepisy Cię zaciekawiły mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami (i zdjęciami)
Pewnie
Uwielbiam suszone pomidory, najlepiej do kanapki z Mozzarella lub serkiem Turek i rukolą, pychotka :-)
Tej wersji… jeszcze nie próbowałam! Ha! Dzięki za pomysł
Smaczne, zdrowe i pięknie prezentują się w słoiczku
Ślę pozdrowienia ciepłe
Wzajemnie
Uwielbiam pomidory na wszystkie sposoby A suszone dodaję do francuskiego ciasta, potem owijam nim parówkę, piekę w piekarniku i wychodzi super przekąska
Dzięki za podsunięcie pomysłu na sobotnią kolacje Buziaki:*
I jak były paróweczki w cieście?
niestety w sobotę późno wróciłam do domu i nie wyrobiłabym się są w kolejce na następny weekend