Mazurek z masą kajmakową i marcepanową rozetką

Kochani, jak minęły święta? My spędziliśmy miło czas, przy rodzinnym stole zarówno u jednej jak i u drugiej strony. Pogoda nas rozpieszczała i symboliczny Śmigus Dyngus musiał być :)  A dziś… trzeba było wrócić do codzienności Na szczęście uchował się ostatni kawałek mazurka, którym będę się delektować przy popołudniowej kawce.

O przepis na mazurka poprosiła mnie Holly i chętnie się nim dzielę. Mazurek z tego przepisu wychodzi na kruchym ale nie twardym spodzie z wyczuwalnymi drobinkami zmielonych migdałów. Zamiast masy kajmakowej można użyć innej np.czekoladowej lub orzechowej, a dla smakoszy owocowych smaków – konfiturę. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla, przepisy mistrza Pawła Małeckiego.

 

Mazurek z masą kajmakową i marcepanową rozetką

 

Ciasto kruche migdałowe:

200 g mąki pszennej tortowej

50 g cukru pudru

50 g zmielonych migdałów

1 żółtko

100 g masła pokrojonego w kostkę

szczypta soli

 

Masa marcepanowa na rozetkę:

200 g marcepanu

1 białko

10 ml rumu- zastąpiłam syropem karmelowym

 

Do dekoracji:

mała puszka masy kajmakowej

polewa czekoladowa/lukier/kandyzowane owoce/płatki migdałów

 

Ciasto kruche migdałowe:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, zmielone migdały robimy zagłębienie dodajemy żółtko, masło pokrojone w kostkę i sól. Zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy prostokąt o wymiarach 20×15 cm. Wycięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut w 190-200°C. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.  

Masa marcepanowa na rozetkę:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (jeśli marcepan jest w kostce trzeba go wcześniej pokroić na drobną kostkę). Za pomocą szprycy lub worka do szprycowania zrobić rozetę na wcześniej upieczonym spodzie. Ponownie wstawić do piekarnika na 12-15 minut w 190-200°C.

Masa kajmakowa:

Masę kajmakową równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozety. Dobrze jest nakładać masę kajmakową, kiedy spód jest jeszcze gorący, masa idealnie się rozprowadzi. Udekorować dowolnie.

 

 

 

 

Kochani, bardzo dziękuję za życzenia pozostawione tutaj na blogu, w mailach i na Instagramie

Pozdrawiam wiosennie

 

17 odpowiedzi na “Mazurek z masą kajmakową i marcepanową rozetką”

  1. Nitka pisze:

    Wygląda pięknie, jednak ja na mazurki tylko lubię patrzeć. W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków i tak też jest w moim domu. Zresztą nie miał by ich kto zjeść:-(

    U mnie święta niestety pod pierzyną…grypa mnie dorwała i wygrała:-(

    Pozdrawiam poświątecznie:-)

  2. martaimama.blogspot.com pisze:

    Lubię takie słodkości i z chęcią spróbuję przepisu w przyszłym roku…o ile znowu nie wskazujemy w szpitalu

    Buziaki kochana!

  3. martaimama.blogspot.com pisze:

    Lubię takie słodkości i z chęcią spróbuję przepisu w przyszłym roku…o ile znowu nie wyladujemy w szpitalu

    Buziaki kochana!

  4. KonKata pisze:

    Wygląda smakowicieeeeeee

  5. Holly pisze:

    Dziękuję za przepis Kochana

  6. Holly pisze:

    Dziękuję za przepis Kochana

  7. Ania pisze:

    U mnie w rodzinie nie ma tradycji mazurków ale Twój wygląda smakowicie:) 

  8. Natalia K pisze:

    Myślałam, że ja juz mam dość słodkości. Ale jak patrzę na twojego mazurka, to mam ochotę znów na te świąteczne, pyszne ciasta:)

    Piękny mazurek!

    uściski wiosenne dla Ciebie:)

  9. Kasiu, dziękująę za przepis. Z rok na pewno skorzystam z Twojego przepisu.

    Pozdrawiam ciepło

  10. Jaceko pisze:

    Szukałam w sieci trochę na ten temat i muszę przyznać, że trafione w punkt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *