Dziś rano czekała na nas miła niespodzianka. Sąsiad przyniósł dynię, dość pokaźnych rozmiarów!
Ale się ucieszyłam:) Będzie z niej piękny lampion na halloween. Ale zanim to się stanie wszystkie jej dobrodziejstwa trzeba wykorzystać. Wydrylowałam z niej pestki- wystarczy je wysuszyć. Część odłożyć na nasiona a część podprażyć w piekarniku!
Mama miąższ wykroiła i ugotowała zupkę mleczną z lanymi kluseczkami. Pychota!:)
Składniki:
średnia dynia
1 l mleka
jajko
mąka
cukier
Oczyszczony miąższ dyni pokroić w kostkę i rozgotować w 1/2 szklanki wody. Dolać litr mleka. Z jajka i mąki zrobić lane kluseczki i zalać je na lekko gotującą się zupkę. Lekko dosłodzić. Smacznego!
Dynia faktycznie okazała.Dziękuję za przepis,uwielbiam zupy mleczne.
Proszę i życzę smacznego:)
oj dynia faktycznie wielgachna :), a ja z dyni jakoś lubię tylko pestki