Na śniadanie, jako deser czy na podwieczorek. Każda pora jest na nie dobra. Gofry wg Michela Roux wychodzą lekkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam.
Gofry wg Michela Roux
przepis pochodzi z książki "Jajka"
Składniki
160g mąki pszennej
15g drobnego cukru
szczypta soli
50g roztopinego masła (używam Ramy w butelce)
2 jajka, osobno białka i żółtka
270ml mleka
Sposób przygotowania
Mąkę, cukier, sól, masło i część mleka wymieszać trzepaczką, powoli dodawać resztę mleka. Włączyć gofrownicę, ustawiając najwyższą temperaturę. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przełożyć do miski z ciastem, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Gofry piec ok. 5 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Dobry przepis to połowa sukcesu pysznych gofrów. Ważna jest także gofrownica, im ma wyższą moc tym jest lepsza. Minimalnie powinna mieć 1000W. Zwracamy uwagę również na głębokość dołków, zasada taka sama jak w przypadku mocy. Im większe dołki tym jest lepsza.
to tyle pyszności na dziś
Pozdrawiam,
Kasia
Ślinka lecie jak się tylko na nie patrzy:-)
Już dawno nie robiłam…może jutro na śniadanie?
Pozdrawiam:-)
U mnie też będą. Dzień trzeba zaczynać od przyjemności:)
Pozdrawiam!
Wielkie dzięki na sprawdzony przepis, już go spisuję do swojego kajetu z pysznościami
Zawsze mam problem z goframi, wychodziły mi takie gumowe, a muszą być chrupiące, bo inne nie wchodzą w rachubę;))
Oststnio to nawet zrezygnowałam i z gofrowego ciasta posmażyłam naleśniki, bo nie wychodziły chrupiutkie.
Musze się zaopatrzyć też w dobrą gofrownicę, bo mąż kocha gofry, a ja zawsze korzystałam z pożyczonej, nawet nie wiem jaką ma moc, może była zbyt słaba …
Twojego goferka to chętnie bym skubnęła, tak pięknie podane :))
Z tym przepisem wyjdą chrupiące, nie zdażyło mi się inaczej. Ewentualnie jak gofrownca ma moc niższą niż 1000W przytrzymaj je kilka minut dłużej, np. 6-7 minut. Bez otwierania, aby nie dostały wilgoci. Najlepsze gofrownice to Dezal, niestety sporo kosztują.
Naleśniki lubię, ale tylko z dżemem lub nutellą. Lekkie i cieniutkie ciasto. Do pankacesów się jeszcze nie przekonałam
Goferkiem proszę się częstować:) Zerkam na niego i chętnie bym go znów zjadła :))
Pozdrawiam cieplutko!
Twoje gofry prezentują się bardzo smakowicie. Ja też lubię gofry i będę musiała wypróbować Twój przepis. Gofry z letnimi owocami pyszności
Pozdrawiam ciepło :))
Z letnimi owocami smakują najlepiej. Te z dżemem się przy nich chowają:)
Pozdrawiam!
Na taki deser dziś sobie pozwolę :)))
Same pyszności u Ciebie!
Pozdrawiam poniedziłkowo
Marta
Po takiej porcji pyszności dzień robi się piekniejszy!:)
Ściskam i miłego wieczorku życzę!
Pysznie u Ciebie ja najbardziej lubię gofry z konfiturą wisniową, ale nigdy ich sama nie robiłam. Dzięki za przepis :-)
Polecam wypróbować Pozdrawiam Cię Justynko!
Ale mi Kasiu smaka narobiłaś :).
Przepis na pewno zapiszę, bo nie ma, to jak sprawdzony :).
Sama gofrownicy jeszcze nie mam, bo nikt nie chce mi jej kupić pod choinkę, bo mówią, że i tak dobrze wyglądam hihi. A rodzinka też wie jakby, to było u mnie z tymi goframi. Ale cierpliwie czekam aż kiedyś sama sobię kupię :).
Kasiu moja nowa puszka będzie na ciasteczka i na pewno nie będzie leżała schowana w szafie. Mam zamiar postawić ją na lodówce żeby było ją ładnie widać :).
Gofrowica to prezent nie tylko dla Ciebie, ale dla wszystkich domowników:) Trzeba cierpliwie czekać do Świąt, może akurat się znajdzie pod choinką
Pozdrawiam:))
jakie równiusieńkie Ci wyszły! uwielbiam gofry, latem nad morzem mogłabym być tylko na diecie gofrowej;D
tak samo ja:) Z dużą ilością owoców i obowiązkowo bitą śmietaną:) W końcu są wakacje!:)
Witaj Kasiu jak miło:) uwielbiam gofry i na pewno skorzystam z przepisu, choć już Wiesz, że nie przepadam za gotowaniem ha ha ha …
Buziaki
Aga z Różanej
Gofry to chyba najprzyjemniejsza część z gotowania:) Szybkie i jakie smakowite:)
Dzięki za odwiedzinki!
Buziaki przesyłam :)))