Do Świąt pozostało już tylko dwa dni
Kubek gorącej, gorzkiej herbaty i babeczka z masą kajmakową to idealny zestaw na podwieczorek. Babeczki z masą kajmakową są bardzo słodkie i obfite w bogactwo smaków. Można zjeść nawet dwie od razu. Są ulubionym deserem mojego Łasucha.
Masę zawsze gotuję sama z kremówki i cukru. Minusem jest długi czas jej „gotowania” i ciągłego mieszania ok. 40 minut. Śmietanka musi nabrać słomkowego koloru i być bardzo gęsta, dlatego na szklankę kremówki 36% wsypuję 4 łyżki cukru:) Na dno babeczek nakładam łyżeczkę dżemu wiśniowego, wlewam łyżkę jeszcze gorącej masy kajmakowej, wkładam połówkę orzecha włoskiego, polewam gorzką czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi. Całość po kilku minutach zastyga i jest gotowa do podania.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:)
Kasia.
Kasiu, pysznie u Ciebie i pięknie!:)
Czuję już ten zapach :), na sam widok ślinka cieknie
Pięknie Kasiu Cudnie przyozdobiłaś żyrandol gałązkami!
Wszystkiego co najlepsze i Wesołych Świąt!
Marta
P. S. Kasiu a jelonek dotarł?
Pięknie ozdobiłaś dom :).
Mmmm babeczki muszą być przepyszne :).
Uwielbiam te babeczki kajmakowe:) Kajmak za namową babci robię z dobrej jakości krówek z dodatkiem soku z cytryny:) Szybciej:)
A jak się robi kajmak z krówek i w jakiej proporcji?:)
Kupuję krówki dobrej jakości, wrzucam do teflonowego rondelka na malutkim ogniu z odrobiną mleka i czekam aż się rozpuszczą. Dodaję sok z cytryny i jeśli mam wanilię. Gotowe:)
Następnym razem tak zrobię i dam znać jak wyszło:-)